Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Condamnarea lui Valeriu Guma -…

Condamnarea lui Valeriu Guma – in topul stirilor din presa de peste Prut

Deputatul PD, Valeriu Guma, a fost condamnat, pe 3 noiembrie,  la doi ani de închisoare cu suspendare, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. Condamnarea vine după ce procurorii DNA îl acuză de cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită, însă decizia nu este definitivă.

NewsIn scrie ca omul de afaceri Valeriu Guma, deputat în Parlamentul R. Moldova a fost condamnat prin decizia Tribunalului Bucureşti, la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză de cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită.

Tribunalul l-a condamnat pe Guma, deputat al Partidului Democrat, la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi la câte doi ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, însă s-a dispus executarea pedepsei de doi ani de închisoare. Magistraţii au decis însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani.
Valeriu Guma a fost obligat, prin decizia instanţei, să plătească statului român 25.000 de lei româneşti cheltuieli judiciare. Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel.

Evenimentul Zilei scrie că, deşi s-a sustras constant de la urmărirea penală, deputatul democrat moldovean Valeriu Guma s-a ales cu o pedeapsă de doi ani cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, astfel că deputatul moldovean Valeriu Guma poate face recurs. Instanţa a decis ca el să fie condamnat la câte doi ani de închisoare pentru complicitate la luare şi dare de mită şi un an şi jumătate pentru cumpărare de influenţă. Judecătorii au dispus, apoi, ca el să execute pedeapsa cea mai mare, cea de doi ani, dar cu suspendare. Deputatul moldovean are, totuşi, o perioadă de încercare de patru ani.

Adevarul face referinta si la profilul lui Valeriu Guma, scrind ca politicianul este un cunoscut om de afaceri, controlează direct 15% din acţiunile companiei Gerom SA din Buzău, un important producător de geamuri securizate din România. Celălalt acţionar majoritar, compania Hystria Expert, aparţine unui offshore din Cipru. În 2006, în România a izbucnit un scandal în jurul Gerom SA, iar Valeriu Guma a fost acuzat că ar fi dat mită unui funcţionar.  În Republica Moldova, oficial, deţine compania de asigurări Galas.